Noktent of tunneltent: welk model kies je?

Noktent of tunneltent: welk model kies je?

Veel De Waard liefhebbers zijn al hun hele leven fan van hun eigen vertrouwde De Waard model. Ze vinden de noktent ‘zo gezellig, met al die schuine wanden’, of zijn juist blij met de ruime stahoogte van hun favoriete tunneltent.


Noktent of tunneltent: welk model kies je?

Veel De Waard liefhebbers zijn al hun hele leven fan van hun eigen vertrouwde De Waard model. Ze vinden de noktent ‘zo gezellig, met al die schuine wanden’, of zijn juist blij met de ruime stahoogte van hun favoriete tunneltent. Ben jij nog niet zo verknocht aan een van de modellen, maar vooral benieuwd naar de verschillende noktenten en tunneltenten? We helpen je graag kiezen!

De noktent ofwel piramidetent

Misschien weet je nog hoe je als kind een tent tekende: één stok de lucht in, met aan beide kanten een schuin aflopend doek. Wat je dan voor je ziet is een eenvoudige noktent. Veel mensen beschouwen dit model als het ‘oermodel’ van de tent.

Wat kenmerkt een noktent?

Een noktent herken je aan zijn hoogste punt: de verticale nokstok. Aan de nokstok zitten een aantal stokken verbonden, die diagonaal naar beneden lopen. Het doek zit daaroverheen en scheerlijnen brengen de tent in model. Vaak is een noktent uitgerust met een verlenging aan de voorkant, waardoor er een voortent ontstaat. Hierin kun je je spullen kwijt en in de wat grotere modellen heb je ruimte om te zitten. Om in de tent te slapen is er vaak een geïsoleerde binnentent verkrijgbaar, die het slaapgedeelte in cabines verdeelt.

De noktenten van De Waard

De kleinste noktent die wij in onze collectie hebben is de Brilstern, een De Waard voor 2 kinderen. Van groot naar klein zijn de meest klassieke modellen: de Vergrote Zilvermeeuw voor 6 personen en de Albatros voor 4 personen en de vernieuwde Stormvogel voor 4 personen. Deze tenten zijn vooral heel geschikt als je langere tijd op een plek kampeert. Voor mensen die veel rondtrekken, heeft De Waard de Papegaaiduiker, Goudplevier en Grote Bonte Specht ontworpen. Dit zijn trekkerstenten die relatief wat minder ruimte innemen en snel op te zetten zijn. Tenslotte hebben we nog 2 unieke noktenten in ons assortiment: de Kuifmees en de Vergrote Kuifmees. Deze Kuifmezen hebben een opvallende grote luifel en zijn flexibel op te bouwen met allerlei optionele onderdelen.

De boogtent of tunneltent

De Albatros, een klassieke noktent, is het model waarmee wij in de jaren ‘60 de markt op zijn gegaan en groot geworden zijn. Pas in 2007 begonnen wij met de eerste ontwikkelingen van de boogtent. In slechts een paar jaar werden ook onze boogtenten razend populair.

Wat kenmerkt een boogtent?

Een boogtent is een ronde tent, bestaande uit gebogen stokken in de vorm van halve manen. Die bogen staan parallel aan elkaar en de buitentent is om die stokken heen gespannen. De stokken houden de tent in model; scheerlijnen stabiliseren alleen. De boogtenten van De Waard hebben ‘stormvleugels’: verbuigingen onderin de zijwanden die de tent met harde wind op zijn plek houden. Als je veel buiten leeft, kun je je tunneltent uitbreiden met een boogluifel, waarmee een beschutte voortent ontstaat. Een optionele binnentent isoleert het slaapgedeelte en verdeelt het eventueel in cabines.

De tunneltenten van De Waard

Verreweg de meest populaire tunnel- of boogtent uit onze collectie is de Velduil, een grote 4-persoons gezinstent. Het alternatief voor minder grote gezinnen is de Bosuil, een kleine 4-persoons gezinstent. Als grote broer van deze 2 boogtenten is er nog de Steenuil voor 6 personen; die wordt vooral gebruikt als seizoens- of huurtent. Naast deze klassieke boogtenten hebben we nog een aantal andere modellen. Een echte allrounder is de 2-3 persoons Kuifuil; deze tent gebruik je zowel voor een lange vakantie, trekking of weekendje weg. Speciaal voor de trekkende kampeerders is onze collectie boogtenten uitgebreid met de - van groot naar klein - Smaragdeend, Brilduiker en IJsduiker. Deze 2-3 persoons trekkerstenten zijn gemaakt van technisch katoen, wat lichtgewicht, sneldrogend en iets voordeliger is.

Welk model kies je: de noktent of tunneltent?

In kwaliteit is er geen verschil tussen noktenten en boogtenten. Al onze De Waard tenten zijn voorzien van een kuipzeil, dat de tent helemaal afsluit tegen vocht, tocht en ongedierte. Zowel technisch katoen als Ten Cate katoen sterk, stormvast en perfect waterdicht. Daarbij heeft elk type tent zijn eigen voor- en nadelen. Toch kunnen we generaliserend een aantal redenen noemen waarom mensen voor een nok- of boogtent gaan.

De noktent: bewezen stormvastheid en flexibele opstelling

Al onze modellen zijn stormvast en betrouwbaar, in weer en wind. Maar de noktent, die al wat langer bestaat, heeft zijn stormvastheid over een veel groter tijdsbestek kunnen bewijzen. Voor veel mensen is dat een reden om voor dit model te kiezen. Daar komt bij dat de noktent zichzelf helemaal straktrekt bij regenval en je de tent dus nooit opnieuw hoeft op te spannen. Een ander voordeel van de noktent is de uitbreiding met een varioluifel. De varioluifel is wat dieper dan de boogluifel, waardoor je bij een noktent wat meer beschutting voor je tent creëert. Onze klanten zeggen hierdoor wat meer buiten te leven. Daarnaast vinden ze het ook fijn dat ze met de varioluifel en windschermen flexibel zijn om de tent elke dag weer anders op te stellen.

De boogtent: geen stokken, vrijuit bewegen en meer licht

Het grote voordeel van de boogtent is dat de leef- en slaapruimte helemaal vrij zijn van stokken. Er is geen nokstok in het midden van de tent en de wanden lopen veel minder schuin af, waardoor je de tent heel flexibel kunt inrichten. Doordat de stokken in een boogtent zo rond zijn van vorm, behoudt de tent zijn stahoogte over een groot oppervlakte. Onze klanten noemen daarom vaak als voordeel dat ze zich in de hele tent vrijuit kunnen bewegen. Een andere reden die zij hebben om voor een boogtent te gaan, is dat deze binnenin wat lichter is. Boogtenten bevatten zowel aan de zij- als voorkanten meer ramen dan noktenten.

Kwestie van smaak?

De redenen waarom mensen voor een boog- of noktent kiezen variëren. Daar komt bij dat de keuze voor een bepaald model toch ook voor een groot gedeelte met smaak te maken heeft. Kun je je minder in bovenstaande vinden, maar heb je een heel andere reden waarom je jouw De Waard zo fijn vindt? We horen het graag van je!

 


Naar overzicht

Een moment, we updaten jouw winkelmand!