Waar komt een De Waard tent vandaan?

Waar komt een De Waard tent vandaan?

Al bijna 70 jaar maken we met trots stormvaste tenten van uitzonderlijke kwaliteit. Het begon allemaal in 1948 toen Machiel de Waard, zeilmaker voor de Koninklijke Marine, in een klein atelier een tent in elkaar naaide.


Waar komt een De Waard tent vandaan?

Al bijna 70 jaar maken we met trots stormvaste tenten van uitzonderlijke kwaliteit. Het begon allemaal in 1948 toen Machiel de Waard, zeilmaker voor de Koninklijke Marine, in een klein atelier een tent in elkaar naaide. Zijn doel was om een tent te maken die stormvaster, sterker en van betere kwaliteit was dan alle andere tenten. Hierin slaagde hij. Door de jaren heen veranderde er een hoop, vooral in het productieproces. Benieuwd hoe onze tenten vandaag de dag geproduceerd worden? Neem samen met ons een kijkje in de De Waard fabriek in Tsjechië.

Waarom in Tsjechië?

Tot 2001 vond de volledige productie van De Waard tenten in Nederland plaats. Het werd in deze tijd steeds uitdagender om de tent in Nederland te blijven produceren. Enerzijds, bleef de vraag naar onze tenten groeien en kon het atelier in Uden de capaciteit niet meer aan. Anderzijds, ontstond er in Nederland een gebrek aan (jonge) vakmensen, die tenten konden naaien. We moesten op zoek naar een plek waar genoeg ruimte was om aan de productievraag te voldoen, waar genoeg jonge vakkundige arbeidskrachten beschikbaar waren. En niet te ver van Nederland af, omdat alle materialen en grondstoffen voor de tent uit Nederland moesten komen.

Tentdoek uit Nederland

In Tsjechië vonden we een geschikte plek om de productie van onze tenten voort te zetten. Voor het materiaal en de grondstoffen van de tenten bleven we in Nederland. Eén van de kenmerken van een De Waard tent is zijn ‘onverwoestbaarheid’. Onze tenten zijn zo duurzaam, omdat we alleen werken met de allerbeste grondstoffen en materialen. Op dit moment wordt het sterkste en meest duurzame tentdoek in Nederland geweven door Ten Cate; dit 340 grams kwaliteitskatoen maakt een De Waard, een De Waard.

Wat doet die computer daar?

We kijken eens rustig rond in de fabriek in Tsjechië. Opvallend is de combinatie tussen hypermoderne apparaten en ambacht; boven de moderne naaitafel zie je nog altijd de arm van een vakman. Eigenlijk heeft de fabriek meer weg van een groot atelier. In de hoek zien we wel een grote computer staan. Stuurt deze computer dan misschien alles aan? Nee, computers worden in deze fabriek alleen gebruikt om nieuwe ontwerpen te ontwikkelen of om bestaande ontwerpen digitaal uit te tekenen. Het maken van de tenten blijft handwerk.   

Tenten maken is een ambacht

In de doelstelling van Machiel De Waard, om de allerbeste tent te maken, is in 70 jaar niets veranderd. In het productieproces zoals je kunt zien wel. Het kleine naaiatelier is vandaag de dag een fabriek geworden waar zo'n 1.500 tenten per jaar worden geproduceerd. Ondanks de moderne apparaten in de fabriek, blijft het maken van een De Waard tent een ambacht. De vakkennis voor het maken van de tenten wordt al jarenlang met trots doorgegeven. We zullen in de toekomst altijd proberen onze tenten te moderniseren en 

verder te ontwikkelen, maar we zullen nooit vergeten dat het maken van een De Waard tent een ambacht is

 


Naar overzicht

Een moment, we updaten jouw winkelmand!