A.

Afmetingen
De afmetingen van onze producten worden aangeduid in lengte x  breedte x hoogte. In sommige gevallen noemen we ook de diepte.

Afspanpunten
De afspanpunten op een tent zijn de punten waaraan je de tent vastzet of trekt. Bij De Waard zijn deze punten extra verstevigd. Iedere versteviging is anders omdat hij qua vorm exact wordt aangepast op de druk die er op die specifieke positie ontstaat.

B.

Boogluifel
Een boogluifel is een ander woord voor Canopy. De Canopy is een luifel waarmee de leefruimte van de tent kan worden vergroot. De canopy wordt aan de basistent geritst waardoor de tent langer wordt en meer beschutting biedt.  In tegenstelling tot een varioluifel zit de canopy volledig aan de tent vast waardoor het echt een verlengstuk van de tent is en geen los element.

Boogtenten

De boogtenten hebben een ronde vorm en rusten op stokken die krom worden getrokken in de tent. Daardoor ontstaat een soort koepel. Het voordeel daarvan is dat er geen stokken in de tent staan die de leefruimte beïnvloeden. Voor de stokken in een boogtent wordt gebruik gemaakt van voorgevormd aluminum. Dit is minder sterk dan de stalen stokken van een noktent maar het meest sterke, flexibele, materiaal dat er is.

Breedte

Bij een tent of stoel bedoelen we met breedte de afmeting tussen de linker- en rechterkant van de tent.

Bij tafels bedoelen we met breedte de afmeting van de korte kant van de tafel.

C.

Canopy

De Canopy is een luifel waarmee de leefruimte van de tent kan worden vergroot. De canopy wordt aan de basistent geritst waardoor de tent langer wordt en meer beschutting biedt.  In tegenstelling tot een varioluifel zit de canopy volledig aan de tent vast waardoor het echt een verlengstuk van de tent is en geen los element.

D.

Diepte

Bij een tent bedoelen we met diepte de afmeting tussen de voor- en achterkant van een (slaap)vertrek in de tent.

Bij stoelen bedoelen we met diepte de afmeting van het zitvlak van de voor- naar achterkant.  

E.

F.

Festonneren

Het festonneren is het verstevigen van ringen in de tent. We doen dat bij De Waard niet alleen met de nokring maar voor alle ringen die in de tent zitten. Het festonneren gebeurt met de hand waardoor het extra stevig wordt.

G.

H.

Hoogte
Bij een tent of stoel bedoelen we met hoogte de afmeting tussen de grond en het hoogste punt van de tent.

Bij tafels bedoelen we met hoogte de afmeting tussen de grond en het hoogste punt waarop de tafel afgesteld kan worden.


Katoen

Het 100% katoen dat we gebruiken voor onze tenten komt van weverij Ten Cate. We kiezen voor een dik katoen van 340 grams omdat dit de levensduur van het doek ten goede komt. Bovendien is het effect van de prettige eigenschappen van katoen bij dit dikke doek groter. Het is weerbestendig, volledig waterdicht en ademend waardoor je altijd profiteert van een prettig leefcomfort. Het 340 grams katoen komt ook de stevigheid van de tent ten goede waardoor het weerstand kan bieden tegen extreem weer zoals storm, hevige regen en felle zon. Kies voor 100% katoen wanneer je veel tijd in de tent wilt doorbrengen, in stormachtig of warm gebied gaat kamperen, de tent langere tijd opgezet laat staan of wilt dat de tent tientallen jaren goed blijft.

Het enige nadeel van het 340 grams katoen is het gewicht. Het zware doek neemt meer ruimte in beslag, maakt de tent lastiger op te zetten en mee te nemen.

L.

Lengte

Bij een tent bedoelen we met lengte de afmeting tussen de voor- en achterkant van de tent.

Bij tafels bedoelen we met lengte de afmeting van de kant van de tafel.

M.

Materiaal Buitendoek

Bij De Waard kun je kiezen voor diverse materialen. Ons buitendoek wordt gemaakt van 340 grams katoen of Ripstop Technisch Katoen.

Het 340 grams katoen heeft een langere levensduur omdat het sterker is en daardoor bestand tegen alle weersomstandigheden. Dit materiaal is ademend en volledig waterdicht waardoor je altijd een prettig leefklimaat in de tent hebt.

Het Ripstop Technisch Katoen is een lichter materiaal dat snel droogt. Dat maakt het opbergen, meenemen en opzetten van de tent makkelijker terwijl je (meer dan bij polyester) ook de voordelen hebt van het ademend vermogen van katoen.

Materiaal grondzeil

In de meeste gevallen gebruiken we voor het grondzeil Bisonyl. Dat is de merknaam voor een polyester weefsel dat aan twee kanten is gecoat met PVC. Het is dus eigenlijk verstevigd PVC.

Bij een aantal tenten gebruiken we voor het grondzeil Oxford Polyester. Dit is polyester dat is gecoat. Een stevig materiaal zonder PVC maar, minder stevig dan het Bisonyl.

N.

Noktent

De noktenten lopen letterlijk in een nok. De tent rust op één, of een paar, stokken die omhoog in de tent staan. Vanuit de nok wordt het doek in verstevigde lijnen naar beneden getrokken en vanaf de afspanpunten vastgezet in de grond. De stokken van een noktent zijn gemaakt van staal: de meest sterke optie voor tenten. Noktenten zijn de meest stormvaste modellen van De Waard. Noktenten worden ook wel aangeduid als piramidetent.

P.

Piramidetent

Een piramidetent is hetzelfde als een noktent. De noktenten lopen letterlijk in een nok. De tent rust op één, of een paar, stokken die omhoog in de tent staan. Vanuit de nok wordt het doek in verstevigde lijnen naar beneden getrokken en vanaf de afspanpunten vastgezet in de grond. De stokken van een noktent zijn gemaakt van staal: de meest sterke optie voor tenten. Noktenten zijn de meest stormvaste modellen van De Waard.

R.

Ripstop Technisch Katoen

Het technisch katoen waarvan onze buitendoek is gemaakt is verstevigd dankzij een ripstop. Dit maakt het doek duurzamer zonder dat het ten koste te gaat van de voordelen van technisch katoen.

S.

Stahoogte

Bij tenten bedoelen we met stahoogte de afmeting van de grond tot het hoogste punt waaronder je kunt staan in de tent.

T.

Technisch Katoen

Dit is een mix van katoen en polyester. Dankzij deze mix profiteer je van de positieve eigenschappen van beiden: Het ademende vermogen van het sterkere katoen gecombineerd met sneldrogend en licht polyester.

Het technisch katoen droogt snel waardoor het beter geschikt is om de tent nat mee te nemen. Omdat het doek dunner en lichter is, neemt het minder ruimte in beslag dan 100% katoen en is het makkelijker mee te nemen en op te zetten. Dit zorgt er echter ook voor dat het technisch katoen minder stevig en duurzaam is dan katoen. Daarom hebben we bij het technisch katoen voor het buitendoek gebruik gemaakt van een ripstop. Ripstop is een versteviging van het doek die de levensduur verlengt en meer weerstand biedt tegen diverse weersomstandigheden.

U.

V.

Varioluifel

Het woord zegt het al een beetje: Een varioluifel is een luifel waarmee gevarieerd kan worden. Je kunt hem gebruiken als zonneluifel maar er ook de tent mee afschermen. Met behulp van stokken is hij op diverse manieren aan de tent te plaatsen.

W.

X.

Y.

Zonneluifel
Een zonneluifel is een recht doek dat met behulp van twee losse stokken als verlengstuk aan de tent geplaatst kan worden. Het is bedoeld om meer schaduw te creëren voor- en in de tent maar, dankzij het robuuste materiaal werkt het ook prima ter bescherming voor regen.