Veel De Waard liefhebbers zijn al hun hele leven fan van hun eigen vertrouwde De Waard model. Ze vinden de noktent ‘zo gezellig, je eigen besloten huiskamer’, of zijn juist blij met de ruime stahoogte van hun favoriete tunneltent.


Piramidetent of tunneltent: welk model kies jij?

Veel De Waard liefhebbers zijn al hun hele leven fan van hun eigen vertrouwde De Waard model. Ben jij nog niet zo verknocht aan een van de modellen, maar vooral benieuwd naar de verschillende piramide- en tunneltenten? We helpen je graag kiezen!

De noktent ofwel piramidetent

Misschien weet je nog hoe je als kind een tent tekende: één stok de lucht in, met aan beide kanten een schuin aflopend doek. Wat je dan voor je ziet is een eenvoudige piramidetent. Veel mensen beschouwen dit model als het ‘oermodel’ van de tent.

Wat kenmerkt een piramidetent?

Een piramidetent herken je aan zijn hoogste punt: de verticale hoofdmast. Aan de hoofdmast zitten een aantal nokstokken verbonden, die licht aflopen naar voren. Het doek zit daaroverheen en scheerlijnen brengen de tent in model. Vaak is een piramidetent uitgerust met een verlenging aan de voorkant, waardoor er een voortent ontstaat. Hierin kun je je spullen kwijt en in de wat grotere modellen heb je ruimte om te zitten. Om in de tent te slapen is er vaak een geïsoleerde binnentent verkrijgbaar, die het slaapgedeelte in cabines verdeelt.

De piramidetenten van De Waard

Met de piramidetenten heeft De Waard een naam in stormvastheid opgebouwd. De kleinste piramidetent die wij in onze collectie hebben is de Brilstern, een De Waard voor 2 kinderen. Van groot naar klein zijn de meest klassieke modellen: de Vergrote Zilvermeeuw voor 6 personen en de Albatros voor 4 personen en de Stormvogel voor 4 personen. Deze tenten zijn vooral heel geschikt als je langere tijd op een plek kampeert en zijn met een grote varioluifel uit te breiden. Voor mensen die veel rondtrekken, heeft De Waard de Papegaaiduiker, Goudplevier en Grote Bonte Specht ontworpen. Dit zijn trekkerstenten die relatief wat minder ruimte innemen en snel op te zetten zijn. Tenslotte hebben we nog 2 unieke piramidetenten in ons assortiment: de Kuifmees en de lichtgewicht Pimpelmees. Deze mezen hebben een opvallende luifel en zijn flexibel op te bouwen met allerlei optionele onderdelen.

De boogtent ofwel tunneltent

De Albatros, een klassieke piramidetent, is het model waarmee wij in de jaren ‘60 de markt op zijn gegaan en groot geworden zijn. Pas in 2007 begonnen wij met de eerste ontwikkelingen van de tunneltent. In slechts een paar jaar werden ook onze tunneltenten populair onder de tentkampeerders.

Wat kenmerkt een tunneltent?

Een tunneltent is een ronde tent, bestaande uit gebogen stokken in de vorm van halve manen. Die bogen staan parallel aan elkaar en de buitentent is om die stokken heen gespannen. De stokken houden de tent in model; scheerlijnen stabiliseren alleen. De tunneltenten van De Waard hebben ‘stormvleugels’: overstekken onder aan de zijwanden die de tent met harde wind op zijn plek houden. Als je veel buiten leeft, kun je je tunneltent uitbreiden met een boogluifel, waarmee een beschutte voortent ontstaat. Een optionele binnentent isoleert het slaapgedeelte en verdeelt het eventueel in cabines.

De tunneltenten van De Waard

Verreweg de meest populaire tunneltent uit onze collectie is de Velduil, een grote 4-persoons gezinstent. Het alternatief voor minder grote gezinnen is de Bosuil, een 4-persoons gezinstent. Naast deze klassieke tunneltenten hebben we nog een aantal andere modellen. Een echte allrounder is de 2-3 persoons Briluil; deze tent gebruik je zowel voor een lange vakantie, trekking of weekendje weg. Speciaal voor de trekkende kampeerders is onze collectie tunneltenten uitgebreid met 2-3 persoons Staartmees. De Staartmees is uniek in zijn vorm en  heeft diverse leuke extra’s, waaronder dakramen in de slaapruimte en een extra deur in de achterkant. De dakramen zorgen voor extra licht in de tent of kijk ‘s avonds naar de sterren voordat je heerlijk in slaap valt.

Welk model kies je: de piramidetent of tunneltent?

In kwaliteit is er geen verschil tussen piramidetenten en tunneltenten. Al onze De Waard tenten zijn voorzien van een kuipzeil, dat de tent helemaal afsluit tegen vocht, tocht en ongedierte. Zowel lichtgewicht katoen als Ten Cate katoen sterk, stormvast en perfect waterdicht. Daarbij heeft elk type tent zijn eigen voor- en nadelen. Toch kunnen we generaliserend een aantal redenen noemen waarom mensen voor een nok- of boogtent gaan.

De piramidetent: bewezen stormvastheid en flexibele opstelling

Al onze modellen zijn stormvast en betrouwbaar, in weer en wind. Maar de piramidetent, die al wat langer bestaat, heeft zijn stormvastheid over een veel groter tijdsbestek kunnen bewijzen. Voor veel mensen is dat een reden om voor dit model te kiezen. Daar komt bij dat de piramidetent zichzelf helemaal straktrekt bij regenval en je de tent dus nooit opnieuw hoeft op te spannen. Een ander voordeel van de piramidetent is de uitbreiding met een varioluifel. De varioluifel is wat dieper dan de boogluifel, waardoor je bij een piramidetent wat meer beschutting voor je tent creëert. Onze klanten zeggen hierdoor wat meer buiten te leven. Daarnaast vinden ze het ook fijn dat ze met de varioluifel en windschermen flexibel zijn om de tent elke dag weer anders op te stellen.

De tunneltent: geen stokken, vrijuit bewegen en meer licht

Het grote voordeel van de tunneltent is dat de leef- en slaapruimte helemaal vrij zijn van stokken. Er is geen nokstok in het midden van de tent en de wanden lopen veel minder schuin af, waardoor je de tent heel flexibel kunt inrichten. Doordat de stokken in een tunneltent zo rond zijn van vorm, behoudt de tent zijn stahoogte over een groot oppervlakte. Onze klanten noemen daarom vaak als voordeel dat ze zich in de hele tent vrijuit kunnen bewegen. Een andere reden die zij hebben om voor een boogtent te gaan, is dat deze binnenin wat lichter is. Boogtenten bevatten zowel aan de zij- als voorkanten meer ramen dan piramidetenten.

Kwestie van smaak?

De redenen waarom mensen voor een piramide- of tunneltent kiezen varieert. Daar komt bij dat de keuze voor een bepaald model toch ook voor een groot gedeelte met smaak te maken heeft. Kun je je minder in bovenstaande vinden, maar heb je een heel andere reden waarom je jouw De Waard zo fijn vindt? We horen het graag van je!


Gerelateerd

Leave a comment